• entrance

  • verwijzing_kamers_sfeer

  • verwijzing_kamers

  • verlichte_bewijzering

  • toilet_MV

  • deurnummers

Hotel Okura Amsterdam is een hotel in Amsterdam dat deel uitmaakt van de Japanse Okura-hotelketen. Het gebouw van 23 verdiepingen (géén 13e verdieping) is 78 meter hoog en is ontworpen door de Nederlandse architecten Bernard Bijvoet en Gerard Holt en de Japanse architecten Yoshiro Taniguchi en Yozo Shibata. Het hotel ligt aan de Ferdinand Bolstraat en de Jozef Israëlskade vlak bij de brug over het Amstelkanaal en werd in september 1971 geopend door Prins Claus.

Het hotel was het eerste Europese hotel van de Okura-hotelketen. De bouwkavel lag naast de locatie waar het als tijdelijk bedoelde oude RAI-gebouw stond. Berlage had de locatie van de oude RAI ooit bestemd voor de bouw van een concertzaal en volkshuis. Toen hier in de jaren zeventig een operagebouw zou komen, als onderdeel van sanering van De Pijp, kwam de buurt in verzet onder de slogan “Opera aan de Ferdinand Bolstraat? Sol-do-mi-terop”. Het plan werd afgeblazen en daarop eisten de Japanse investeerders in het hotelcomplex dat het gebied een commerciële invulling zou krijgen.[1] Uiteindelijk verrees er echter het sportcentrum ‘De Pijp’, kinderboerderij ‘De Pijp’ en het zorgcentrum ‘Oude Raai”.

Bij oplevering was Hotel Okura Amsterdam het op één na hoogste gebouw van Amsterdam; alleen Toren Overhoeks in Amsterdam-Noord was nog hoger. In 1994 werd de Rembrandttoren het hoogste gebouw van Amsterdam.

Het gebouw heeft een barometer die door middel van de verlichting op de luifel op 75 meter het weer van de volgende dag aangeeft. Blauw licht geeft aan dat een zonnige dag op komst is; groen licht kondigt slecht weer aan, en wittig licht wisselvallig weer.[2]

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit